naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Geweldig nieuws voor Essen: spoorwegloods rijft 440.300 euro aan Europese en Provinciale subsidies binnen

Er is een belangrijke doorbraak in het restauratiedossier van de rangeerloods. Dankzij Kempens Landschap vzw deelt de Essense erfgoedsite mee in een Europese subsidie van 718.529 euro voor drie projecten. Ook Provincie Antwerpen geeft een aanzienlijk duwtje in de rug.

Op 16 december 2015 keurde de stuurgroep van het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland het project Demi More goed. Het project onderzoekt innovatieve toepassingen voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie in monumenten. Groen licht dus voor het voorstel dat Kempens Landschap samen met de Nederlandse provincie Noord-Brabant zal uitwerken.

Innovatief omgaan met erfgoed

Demi More staat voor Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE. De komende drie jaar zullen verschillende erfgoedcomplexen in de provincies Antwerpen en Noord-Brabant deelnemen aan het project. In deze gebouwen worden innovatieve en energiebesparende technieken ontwikkeld en getest om te kijken hoe zulke complexen energie-efficiënter kunnen worden.

Een zorgvuldig gekozen expertengroep begeleidt het proces. Op basis van de waarnemingen wordt een nieuwe BREEAM-norm uitgewerkt, een internationale duurzaamheidsstandaard. Deze versie van de norm is specifiek bedoeld voor monumenten in Nederland en Vlaanderen.

718.529 euro voor drie erfgoedsites

Op het grondgebied van de Provincie Antwerpen verzekert erfgoedvereniging Kempens Landschap 718.529 euro steun voor drie demonstratieprojecten binnen Demi More. Naast het statige landgoed Hof ter Linden (Edegem) en de voormalige abdijsite Roosendael (Sint-Katelijne-Waver), valt dus ook 'onze' spoorwegsite in de prijzen. Het project in Essen wordt ingebracht voor 629.000 euro, waarvan Europa de helft financiert (314.500 euro).

Het rangeerstation in Essen vormt een energetische uitdaging door zijn omvang. Het monument, eigendom van het Autonoom Gemeentebedrijf Essen, wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming. Op deze site staat innovatieve energieopwekking- en recuperatie centraal.

De drie Antwerpse sites zijn allen beschermd als monument of landschap en dus onderhavig aan de Vlaamse regelgeving hierrond. Het agentschap voor Onroerend Erfgoed is betrokken actor binnen ‘Demi More’ en ondertekende hiertoe een samenwerkingsovereenkomst.

Provinciale cofinanciering

Ook de provincie Antwerpen gelooft in het voorstel en maakt daarom extra middelen vrij. De provincie zal, gespreid over drie jaar, 310.299 euro cofinanciering inbrengen in het Demi More project. Voor de rangeerloods in Essen zou het gaan om een bedrag van 125.800 euro. Tel hierbij nog de 314.500 euro financiering vanuit Europa (zie hierboven), en je komt aan 440.300 euro. Mogelijk raken hierdoor nog andere (Vlaamse) subsidieaanvragen voor de spoorwegloods in een stroomversnelling!

17 december ’15 (do)
Nieuwsoverzicht
Rangeerloods

Communicatie & Onthaal

adres
Heuvelplein 232910 ESSENBELGIE
tel.
03 670 01 30
e-mail
info@essen.be