naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vogelgriep: bijkomende besmettingen in Menen en Ath

Er zijn twee bijkomende besmettingen met het vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld, meer bepaald bij een pluimveehandelaar in Menen (West-Vlaanderen) en een hobbyhouder in Ath (provincie Henegouwen). Sinds 1 juni is het virus zo in totaal op acht plaatsen aangetroffen in België.

Verbod op pluimvee- en vogelmarkten

Bijna alle besmettingen die sinds begin deze maand zijn vastgesteld, hebben te maken met de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten in Aarlen, Bastogne, Florenville, Chimay, Charleroi, Soignies, Boussu, Brussel, Tournai en Ath. Ook de nieuwe haarden zijn gelinkt aan dat circuit en komen dus niet onverwacht.

Dezelfde maatregelen zijn dan ook van kracht als bij de eerdere uitbraken. De verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten blijft verboden, net als alle verzamelingen (prijskampen, tentoonstellingen, verkopen, …) met pluimvee. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) vraagt alle pluimveehouders ook om waakzaam te zijn en meteen naar de dierenarts te stappen als hun dieren ziek worden.

Waakzaamheid geboden

Het FAVV herinnert eraan dat de professionele houders in het hele land en alle hobbyhouders in de zones, waar veel watervogels aanwezig zijn, het hele jaar door verplicht zijn om hun dieren binnen te voederen en te drenken. Deze zones zijn raadpleegbaar op de website van het Voedselagentschap (www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/natuurgebieden/).

Het Agentschap vraagt alle pluimveehouders extra waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven. Abnormale sterfte bij wilde vogels kan nog steeds gemeld worden op het gratis nummer 0800 99777.

Consumptie van vlees en eieren 

Consumenten kunnen gerust zijn: alle pluimveevlees en eieren zijn veilig en kunnen zonder problemen gegeten worden.

Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV:

19 juni ’17 (ma)
Nieuwsoverzicht